kimroozendaal.reismee.nl

Eerste week in Ghana

Lieve allemaal,

Ja,nu ben ik dus echt in Ghana! De afgelopen week verbleef ik de eerste 2 nachtjes in Accra, een stad aan de kust. Mijn moeder vroeg zich af of een mooie stad was. Ja wat is mooi vroeg ik toen. Parijs en Rome kreeg ik als antwoord. Nou daar kan je het niet mee vergelijken. Kan ook niet uitleggen hoe het er wel uitziet, maar als ik het in 1 woord moet samenvatten dan kom ik op 'mierenhoop'. Alles krieoelt (hoe schrijf je dat?) door elkaar. Wat een drukte!

Woensdag zat ik om 8.00 uur in de bus richting Tamale, waar we om 20.30 uur aankwamen. Gelukkig hebben we een goede busreis gehad, als ik de verhalen van de andere vrijwilligers zo heb gehoord. Bij hen was er een band lek, 10 extra stops ofstond de airco hoog aan, zodat je met ijspegels aan je neus de bus uitkwam, maar geen van dit alles gelukkig. Tijdens de busreis veel naar buiten gekeken. Af en toe moest ik mezelf echt even knijpen voor het feit dat ik toch echt in Ghana was, want had soms het gevoel dat het net een droom was. Maar het is toch echt zo!

De afgelopen 3 nachtjes hebben we geslapen bij de familie Taimako, een heel hartelijke familie.Hier hadden we gelukkig ieder een eigen bed, want in Accra moesten we met z'n 3-en in 1 tweepersoonsbed slapen. Ja dat kan hier allemaal! Van de week gingen we ook met z'n 7-en (inclusief chauffeur) in een taxi formaat koektrommel...

Verder is hier geen 1 dag hetzelfde. Je weet als je opstaat ook niet wat de dag je gaat brengen. Donderdag werden we wakker, scheen dat het cleaining day was in de stad. Alle markten en winkels waren dicht, zodat iedereen kon helpen om de stad schoon te maken. Ook wij werden aan het werk gezet. Iedereen vond dit erg leuk.Ik denk dat we wel 3 keer door de radio zijn geinterviewd, wat we van deze actie vonden. Erg goed natuurlijk, want iedereen gooit hier alles op straat, want van prullenbakken hebben ze hier volgens mij nog nooit gehoord. Dus als je niet wilt dat de stad een openbare vuilinsbelt wordt, is dit best handig...

De volgende dag zouden we de stad te zien krijgen, maar in de stad aangekomen bleek weer alles gesloten te zijn, omdat de chief langskwam. Als je je winkel open hebt op het moment dat de chief komt, mag hij alles uit je winkel meenemen en dat wil je natuurlijk voorkomen...

Vanmiddag ga ik naar mijn gastgezin. Gister heb ik mijn vader en broer al ontmoet, want ik heb bij hun mijn fiets gehuurd. (echt leuk om door Afrika te fietsen trouwens!) Ze leken mij erg aardig. Mijn hut was vrij groot, met een 2 persoonsbed en elekticiteit! Alleen de douche en wc heb ik nog niet gezien... De afgelopen dagen heb ik nog gewoon kunnen douchen en de wc kunnen doortrekken, dus dat zal wel even wennen worden. Het eten valt me ook alles mee. Tot nu toe heb ik nog niets gegeten wat ik echt niet lekker vond. Zelfs de tz vond ik niet vies, dit ziet eruit als broeder en het smaaktnergens naar, maar met een sausje is het nog wel te doen.

Eigenlijk heb ik nog zoveel te vertellen,maar dan wordt mijn verhaal wel erg lang en ik begin nu best trek te krijgen, dus ga met de andere vrijwilligers hier in de buurt een hapje eten.

Ik voel me goed en denk dat ik het hier wel 4 maanden ga vol houden!

Veel liefs, Kim

Lianne

Hey! Wat heerlijk een berichtje uit Ghana. Heb best wel aan je gedacht de afgelopen week. Zo te horen gaan het 4 fantastische maanden worden! En, je raadt het nooit, ik deel mijn kantoor op de ASSR met een Ghanees! :)

Eva Spaaks

Hey Kim, leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt! Het Afrikaanse straatleven alleen al is geweldig vind je niet?! geniet ervan!
groetjes, Eva

Pascal

Hey Stoere!

Klinkt al veel beter dan toen je wegging!
Een twee persoonsbed en electriciteit, wat een luxe!
Haha...dan kun je het teiltje wel aan....
Het klinkt als een groot avontuur en ik denk dat je het echt geweldig gaat hebben.
Wat een ervaring en wat een lol zal je krijgen
Geniet er maar van en ...volgende keer nog meer hoor...het lezen van de verhalen is erg leuk!

dikke x Pascal

Marijke Kl

Wauw het avontuur is nu echt begonnen!! Ja het Afrikaanse leven.. zucht... als je geduld heb en relax ben is het heerlijk!! De plaatselijke markten zijn geweldig he!!
Lekker genieten en ik ben benieuwd naar je volgende indrukken!!..
x

Deborah

Hoi Kim!
Wat leuk om je Afrika verhalen te horen! Herkenbaar ook.
Pas wel op wanneer ze je een schaal kipkluifjes voorzetten: voor je het weet zit je op een kop of klauw te kauwen....Zie uit naar je volgende reisverslag!
Deborah

gaatha

Hoi Kim,
Wat n enthousiast eerste verslag uit Ghana,leuk hoor dat je eerste indrukken goed zijn .Wat n goede gewoonte "cleaning day "dat zouden we hier ook moeten invoeren!!
Heb je buiten n vader en broer ook n moeder en n zus en is er ook n Opa en Oma aanwezig ?
ik zie uit naar je volgende verslag ,gezellig om te lezen.
Vanmiddag was Herman bij mij om de Ikea lampjes opte hangen boven mijn nieuwe "eet"tafeltje(ook Ikea) het staat erg mooi ,en ik ben blij met mijn niewe spullen. Morgen ga ik met (veel?) vrouwen wandelen in de Beesterpolder en na afloop Uit eten (lekker en gezellig ) Maandag maar weer eens aan het werk (ik heb 5 dagen niet gewerkt ,wat n leventje he . Lieve groetjes,gaatha

Heidi

Hey Kim,

Ben blij dat het goed gaat! Leuk om te lezen in ieder geval. Dat je 's ochtends niet weet wat de dag je brengen zal, is echt leuk. Geniet er heel erg van en pas goed op jezelf. Voor je het weet ben je weer thuis...

liefs Heidi

Emmie

Hé Kim!

Wat een leuk verhaal om te lezen! En wat Pascal zegt: wat een luxe met een tweepersoonsbed en electriciteit! Helemaal als je dat van tevoren niet verwacht... Fijn dat je je goed voelt, da's zeker belangrijk om het vier maanden vol te houden! Geniet van alle indrukken en ik kijk uit naar je volgende verhaal!

Liefs van Emmie

marja

Dag Kim,
Wat een avontuur naar Ghana, ik heb je positieve beleving gelezen het gaat goed komen met jou deze 4 maanden, het lijkt mij een enorme ervaring en ik wens je een hele goede tijd in dat verre Afrika, Liefs en een dikke kus groetjes marja tot mails

pap 2

mooi berichie gnap skreven hier gaat alles zun gangetje klara 10 heb kalft ut is un stiertje ik had hoopt op un moidje den had ik um kim noemt maar ja je ken niet alles hewwe skoonmake doen we alle dage hier, zeg dat maar deero teugen die zwartjes ik gaan nou melke tot een are keer, en denk erom gien rare dinge doen moidje, groetjes vader jan

Loes

Wat een ervaringen zeg!
Maar het klinkt over het algemeen goed!
Geniet er lekker van en ik ben benieuwd naar je volgende verhalen!
Ik duik deze week de sneeuw in.
Dus dat is heel andere koek!
Groetjes Loes

judith blankendaal

hoi kim,
ik denk wel af en toe aan je, hoe zal ze het hebben in verweggiestan? nog mooie jongens gezien?
is de temperatuur uit te houden?
en nog wat vergeten?
leuk verhaal trouwens. ik wacht met spanning op de volgende.
succes en geniet er natuurlijk van.

groetjes judith

Susan

Hi Kim,
Dat klinkt allemaal goed zeg! Leuk om je verhalen te lezen. Succes met je douche en wc. Ennuh, een koude douche went best...
Kus Suus

Claudia Appelman

Hey Kim! Wat een ervaring zo daar in Afrika, ik lees dat het je allemaal goed af gaat. Geniet er maar van, want voor je het weet is het allemaal voorbij. Groetjes Claudia

pascal

jeetje Kim, wat vliegt de tijd...drie maanden al weer om..bij ons blijft natuurlijk alles gewoon zijn gang gaan, maar gaat het bij jou ook zo hard, de tijd?
Zal straks weer wennen worden in Nederland!
Veel plezier met je rondreisje, dat zal je geweldig vinden! Geniet nog maar lekker van je afrikaanse avontuur, want het schiet al weer op.

x